top of page

Thule Chariot CX1

​Fiets-, loop- en wandelkar

 

Research

Vanaf het moment dat er bij ons thuis over baby’s gesproken werd, was er één ding duidelijk: we zouden een goede loopbuggy kopen, zodat we ook met een kleine spruit in huis nog konden gaan lopen. Dus van zodra we wisten dat ik zwanger was, startte de zoektocht. Ik deed heel wat online research, maar vond eigenlijk weinig objectieve info over loopbuggy’s. Gelukkig heb ik een sportief netwerk en kreeg ik een fantastische tip van een oud-collega, één van de sportiefste vrouwen die ik ken. Zij was ook net mama geworden en wou haar triathlon-trainingen snel weer hervatten en koos voor de Thule Chariot cx1. Je kan deze buggy zowel als fiets-, jog-, wandel- en zelfs langlaufkar gebruiken! Mijn oud-collega stuurde me een fotootje door van haar op het strand met de loopbuggy en vertelde erbij dat zelfs dat met de Thule vlot ging.

​

​

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aankoop

Een Thule dus. Nu werd mijn zoekwerk wat gerichter en ging ik reviews lezen over de Thule. Wat ik kon vinden was positief, dus we waren hier meer en meer voor gewonnen. Aangezien het nogal een prijzige aankoop is (+-1000 euro voor wandel-, fiets- en joguitrusting), ben ik me ook nog eens gaan informeren bij een fietsenmaker die gespecialiseerd is in fietskarren. Hij was zeer lovend over de Thule, vond dit qua kwaliteit veruit de beste kar op de markt en zei me ook dat ze amper in waarde dalen, dus dat je ze nadien ook tweedehands voor een goede prijs kunt verkopen.

De knoop was gehakt: kort na mijn bevalling plaatsten we onze bestelling. De dagen nadien kwamen er een viertal grote dozen toe en het puzzelen kon beginnen. De kar voor de eerste keer in elkaar steken vraagt wat denkwerk (tip: vertrouw niet enkel op de papieren handleiding, zoek filmpjes op op YouTube). We kochten er ook een ‘infant sling’ bij, dat is een zitje speciaal ontwikkelt voor baby’s vanaf 1 maand, waarin ze veilig en ergonomisch vervoerd worden. De meeste fietskarren kunnen maar vanaf het kindje zelf rechtop kan zitten. Eens de kar in elkaar steekt, is het doodeenvoudig om ze van functie te veranderen (letterlijk een druk op de knop). Op het in- en uitklappen is een droom en de buggy is al bij al zeer compact op te vouwen, te meer omdat de wielen er ook met één druk op de knop afkomen.

​

Looptest

Onze eerste test deden we op vakantie in Friesland. Ons meisje was toen 8 weken oud. Het was behoorlijk warm toen we de kar de eerste keer testen, dus de plastiek cover ging eraf en enkel de gaas ging erover. Dochterlief werd van kop tot teen ingesmeerd en kreeg haar zonnebril en –hoedje op en papa ging een paar rondjes rond de plas lopen, terwijl mama in de omgekeerde richting wandelde. Bij de eerste passage lag ons meisje al te slapen, ze lag dus behoorlijk comfortabel in haar babyzitje. Om mee te lopen was het even aanpassen, heb blijft raar dat je je armen niet vrij hebt, maar mijn wederhelft vond het wel heel vlot sturen, ook met één hand. Bij putten onderweg duwde hij het voorwiel een beetje omhoog en zo was er nauwelijks iets van schok te merken. Wat ook handig is als je de kar met meerdere personen gebruikt, is dat je de hoogte van de duwstang kunt aanpassen. Zo kun je zoeken naar de hoogte waarop je schouders het meest ontspannen zijn (anders kan dit wel wat spierpijn veroorzaken). Test nr.1 was dus geslaagd!

​

Fietstest

De tweede test deden we kort erna thuis. De fietskit werd geïnstalleerd (je hebt sowieso een fiets nodig waarbij je de achternaaf kunt vervangen), de kar werd aan mijn fiets gehangen (opnieuw in een handomdraai gebeurd) en we vertrokken voor ons eerste tochtje in de polders. Wie de polders kent, weet dat de baantjes er niet altijd even effen liggen. Hier merkte je nog eens dat de kar een heel goede vering heeft, ons meisje leek er weinig last van te hebben en sliep na een aantal minuten (alweer) in. Het is soms een beetje zoeken of je de kar winddicht maakt (wat warm kan zijn), of enkel het gaas gebruikt (wat dan weer te fris kan zijn). Ook in de volle zon gaan fietsen met een kleine baby zou ik niet aanraden, want uiteindelijk zitten ze wel blootgesteld aan de zon en bestaat er geen manier om hen volledig uit de zon te houden wanneer je fietst. Al wandelend kan je perfect een grote sjaal of doek over de kar draperen. Onlangs deden we een iets grotere tocht (anderhalf uur) en ook dat ging perfect, de hobbeltjes wiegen de baby in slaap en ze werd pas de laatste 5 min wakker van de honger. Leuke extra aan de kar voor een veiligheidsfreak als mezelf: er zitten heel wat reflectors en reflecterende strips op én je krijgt er een oranje vlagje bij.

​

Wandeltest

Als laatste testten we de wandelkit uit. Aangezien we ook een gewone wandelwagen hebben en ik toch een voorkeur had voor een wieg waarin ons meisje plat kon liggen zolang ze nog zo klein was, wachtten we tot ze een 3-tal maand oud was om dit uit te testen. Maar ook hier moet gezegd: ze gaat met veel plezier in de kar. Het grote pluspunt is dat ze nu kan rondkijken en dus minder snel verveeld is. Enige vervelende vind ik dat je ze niet kunt zien als je achter de kar loopt, dus ik stop regelmatig even om in de kar te kijken.

Conclusie: wij zijn uitermate tevreden over onze aankoop. Wetende dat je voor de duurdere gewone wandelwagens even veel betaald, vinden we dit een ongelooflijk goede koop. Het geeft ons een vrijheid met een kleine baby die we anders nooit hadden gehad. Zo kan ik nu nog altijd met Tim meefietsen op een looptraining én hoeft er niet persé iemand met de baby thuis te blijven als de andere gaat lopen. Het is een realiteit dat lopen met een kar anders is dan zonder. Je gaat wat trager, je loopt iets minder soepel en het lijkt me niet zo handig om interval te doen, maar voor mama’s die net terug hun eerste kilometertje kunnen lopen is dit een zegen. Ik vertelde nog niet dat de kar ook een behoorlijk grote opbergmand heeft achteraan en dat je er allerlei accessoires kunt bijkopen, zoals een bekerhouder (handig voor bij het lopen!).

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vragen?

Mocht je zelf ook geïnteresseerd zijn in een Thule Chariot cx1 en je hebt nog specifieke vragen, stel ze dan gerust hieronder of stuur ons een berichtje.

bottom of page