Tips en hulp bij het lopen
Wat is jullie favoriete loopafstand?
Twee weken geleden lanceerden we een poll in de Running Vibes Facebook-groep met als vraag: Wat is jullie favoriete afstand in een wedstrijd. Maar liefst 65 leden brachten hun stem uit!
De halve marathon
Deze stak er met kop en schouders bovenuit. Bijna de helft van de stemmers koos voor deze afstand. Diegene die een reden opgaven, zitten een beetje op dezelfde lijn: ideale combinatie van snelheid, uithouding en karakter. Ook de haalbaarheid zonder maandenlange training is een argument. En uiteraard zijn er ook gewoon erg mooie halve marathons in de streek, zoals we al zagen in eerdere poll: de halve van Cadzand, die van Sluis, het Donkmeer,... . Bij een halve marathon wordt er duidelijk ook rondgekeken en van de omgeving genoten.
​
"21km... Perfecte mix tss snelheid en fond en karakter"
"Voor mij is de halve marathon perfect. Moet opletten, ben nu eenmaal blessuregevoelig"
"Voor mij de HM: lang genoeg voor voldoening en uitdaging, maar voor mij goed aan te lopen zonder máánden voorbereiding."
​
​
De korte afstand
Deze afstand wordt gekozen door 2 types lopers: er is de groep die (voorlopig) hun afstand beperkt tot max. 5km aan een rustig tempo en er is de groep 'knallers', die niks liever doen dan volop gas geven op de korte afstand om een zo hoog mogelijke snelheid te halen.
​
"Gewoon omdat ik niet meer kan lopen 😂"
"Dan kan ik 17 / 18km per uur lopen"
"Geef mij maar de korte afstand, het kot eens volledig opzetten en warm water bij het douchen"
​
​
De marathon
Deze legendarische afstand staat op de derde plaats. Vermoedelijk vooral omdat het nu eenmaal niet iedereen gegeven is om een marathon te lopen, want de redenen waarom er voor een marathon gekozen wordt, zijn wel zeer sprekend.
​
"Voor mij is en blijft dat de magische marathonafstand. Vooral omdat de voorbereiding langer is dan de andere en het aftellen ernaartoe ook. Dat gevoel aan het eind is niet te vergelijken met eender welke wedstrijd."
"De marathon! voor mij wordt het nooit saai, puur genieten ;) er is geen beter gevoel dan toeleven naar en trainen voor een marathon :)"
"het gevoel om binnen de 3 uur een marathon te lopen is onbeschrijflijk, zoals vorig jaar in Valencia, emotioneel!"
"De marathon: alles is gewoon magisch aan die afstand. De voorbereiding, de wedstrijd, de stress, den apres. Eeuwige roem."
​
Klein wist-je-datje
Waarom is de marathon is precies 42 kilometer en 195 meter lang?
​
In 1896 waren de organisatoren van de eerste moderne Olympische Spelen op zoek naar een groots evenement dat de Spelen kleur kon geven, en dat tegelijkertijd herinnerde aan de glorie van het oude Griekenland. De Fransman Michel Bréal stelde voor om een loopwedstrijd te houden ter ere van Pheidippides. Volgens de legende rende deze Griekse boodschapper vanuit het stadje Marathon naar de hoofdstad Athene om het nieuws van een militaire overwinning op de Perzen over te brengen. Aan het einde van zijn slopende reis kon Pheidippides nog net ‘we hebben gewonnen’ uitbrengen. Daarna viel hij dood neer.
​
Pierre de Coubertin, de Franse vader van de moderne Olympische Spelen, zag het idee wel zitten. Het verhaal sprak tot de verbeelding. De loopwedstrijd werd ingepland en kreeg de naam ‘marathon’. De lengte van het parcours werd vastgesteld op 40 kilometer, de geschatte afstand die Pheidippides meer dan 1400 jaar eerder aflegde. Bij de tweede en derde Olympische Spelen, in Parijs en St. Louis, was de afstand ook om en nabij de 40 kilometer. Het luisterde destijds allemaal niet zo nauw.
​
Pas bij de Spelen van 1908 in Londen werd de afstand die marathonrenners nu nog lopen vastgelegd. De race begon buiten Londen, bij kasteel Windsor. Volgens één historicus werd die afgelegen locatie gekozen om de verwachte mensenmassa de ruimte te geven. Maar volgens een ander was het achterliggende idee dat de kinderen van koning Edward VII en koningin Alexandra de start zo vanuit hun eigen kamer konden zien. Hoe dan ook, de finishlijn van de Londense marathon lag in het Olympisch stadion. De renners moesten bij de royal entrance naar binnen gaan, en daarna nog 535 meter tegen de klok in rennen.
Maar voor het zicht van de koninklijke familie bleek het beter te zijn als de renners bij de tegenoverliggende ingang binnen kwamen. En dan 352 meter met de klok mee zouden lopen, om uiteindelijk pal voor de koninklijke box te finishen. Zo geschiedde, en daarmee werd de totale lengte van het parcours precies 42 kilometer en 195 meter. Na de Londense Spelen van 1908 is die afstand nooit meer aangepast. En dus lopen atleten nu nog steeds een marathon van 42 kilometer en 195 meter. Met dank aan wijlen koning Edward VII en koningin Alexandra.
Bron: Quest.nl
​