Tips en hulp bij het lopen
De lopersknie of iliotibiaal frictiesyndroom
Wat is nu eigenlijk een lopersknie?
​
Het is een héél hardnekkige blessure die vaak voorkomt bij een verkeerde houding of door teveel kilometers op een te korte periode te doen. Je geraakt ook niet zomaar van deze blessure af, eerst moet je een 4-tal weken rust nemen en een specialist raadplegen. Deze zal dan bekijken hoe je het beste behandeld wordt. Dit kan door middel van spierversterkende oefeningen, steunzolen of in ver gevorderde situaties is er zelfs een operatie nodig.
Symptomen
​
Het iliotibiaal frictiesyndroom varieert van een stekende pijn net boven het kniegewricht (aan de buitenzijde van de knie over de gehele lengte van de band) tot een zwelling op de plaats waar de band over het dijbeen wrijft. De pijn treedt vaak niet meteen op bij aanvang van de inspanning, maar na enige tijd en neemt hierbij progressief toe. De pijn wordt vooral gevoeld wanneer de voet de grond raakt. Na activiteit is het mogelijk dat de pijn aanwezig blijft. De pijn kan ook gevoeld worden onder de knie op de plaats waar de tractus iliotibialis aan de tibia (scheenbeen) aanhecht.
Verder kan het iliotibiaal frictiesyndroom optreden op de plaats waar de band aanhecht aan de heup. Deze vorm is echter zelden een manifestatie van een sportletsel. Het treedt vaker op tijdens de zwangerschap omdat hierbij een algemene verzwakking van het bindweefsel gezien wordt. Daarnaast draagt het toegenomen gewicht bij aan een toegenomen druk op de tractus iliotibialis. Daarnaast wordt deze vorm ook vaak bij oudere patiënten gezien.
Voorkomen
​
Steunzolen kunnen een grote hulp zijnbij het voorkomen van de blessure. Ze zorgen ervoor dat je houding beter is tijdens het lopen en daardoor vermindert de wrijving met de iliotibiale band. Let ook op dat je niet altijd op dezelfde kant van de baan loopt, bijvoorbeeld als je rondjes op de piste loopt, loop die dan ook eens in de omgekeerde richting om de belasting gelijk te verdelen.
​
Oefeningen: Je hebt verschillende oefeningen om deze band sterker te maken en de kans op een blessure te verminderen. Je kan je voeten kruislings over elkaar zetten en dan met je handen afwisselend links en rechts proberen aantikken.
​
Als je een elastische band hebt dan kan je hier ook je been in strekken ( lichtjes zijwaarts ) zoals op onderstaand afbeelding.